Pokličite nas:
041 944 610
041 944 610
Pišite nam:
 
Za vaš objekt nudimo
optimalno rešitev
 
Širok nabor storitev za celovito rešitev
 
BREZPLAČEN ogled in svetovanje
 
ZNIŽAMO vam stroške ogrevanja
Pošlji povpraševanje

Prezračevanje

Imate slab zrak v stanovanju ali poslovnem prostoru, vam primanjkuje kisika in tudi odpiranje oken ne pomaga? Vas mučijo glavoboli in niste učinkoviti ter želite sebi in svojim najbližjim zagotoviti bolj prijetno bivanje? Si želite boljše prezračevanje prostorov, v katerih preživite veliko časa?


Pišite nam na info@instalacije-strus.si ali nas pokličite na 041 944 610 in poskrbeli bomo, da bo v vaših prostorih nameščen prezračevalni sistem, ki bo vedno dovajal svež in čist zrak.


Prezračevanje je proces, s katerim se čist zrak, ki je v največ primerih zunanji zrak, namenoma dovaja v notranje prostore, iz katerih se sočasno odvaja nečist zrak. Prezračevanje se seveda lahko izvaja na povsem naraven način z odpiranjem oken in vrat ali pa za to uporabimo mehanski prezračevalni sistem.


Pravilno prezračevanje dovaja zunanji – čist zrak v stavbo in ga razporeja po notranjih prostorih ter odvaja notranji – nečist zrak iz nje. Prezračevanje stavb in prostorov je predvsem namenjeno zagotavljanju zdravega zraka za dihanje in odstranjevanju onesnaženega zraka iz prostorov, kjer se nahajamo ljudje.

 

Dober prezračevalni sistem je ključ do dobrega počutja

Dober prezračevalni sistem je ključ do dobrega počutjaPrezračevanje ima tri osnovne stopnje:

  • količina in kakovost dovedenega zraka v prostor,
  • smer zračnega pretoka, ki mora potekati od čiste cone proti umazani ter nato ven iz stavbe in
  • porazdelitev čistega zraka po stavbi oz. prostoru ter odstranjevanje nečistih delcev iz zraka.Prisiljen način prezračevanja je potreben zaradi novih gradbenih standardov, ki velevajo uporabo sodobnih izolativnih materialov. Potreba po prisilnem prezračevanju prostorov je nastala zaradi učinkovitega zagotavljanja odvajanja viškov vlage, neprijetnih vonjav in drugih škodljivih nečistoč v zraku iz naših bivalnih prostorov. S tem pa je prišlo tudi do večje porabe energije in s tem povezanih večjih stroškov, zato priporočamo prezračevanje prostorov s pomočjo rekuperatorskih prezračevalnih sistemov, ki bodo učinkovito prezračili in hkrati ogreli vaše prostore.


Prezračevanje z rekuperacijo pomeni, da se del odpadnega – umazanega zraka s pomočjo rekuperatorja pretvori v toplotno energijo, ki se lahko uporabi npr. za ogrevanje preko ogrevalnega sistema. Prezračevanje z rekuperacijo je zelo učinkovit in uporaben sistem prezračevanja, saj istočasno, ko dovaja svež zrak v prostor in odvaja nečistega iz prostora, tudi uporabi toploto nečistega zraka za ogrevanje čistega – svežega zraka v prostor. Zato je takšen sistem prezračevanja zelo ekonomičen in vedno bolj iskan, saj so zaradi sprotnega prezračevanja in ogrevanja precej manjši skupni stroški.


Prezračevanje je lahko tudi namerno ali nenamerno. Nenamerno je takrat, ko naši prostori niso dovolj dobro tesnjeni in zato skozi različne reže prepuščajo zrak, kar pa praviloma ni v nikogaršnjem interesu. Kako hitro bo neželeno prezračevanje potekalo, je odvisno od poroznosti stavbe, moči vetra in zunanje temperature okolja.
 


Za dovolj čist zrak v bivalnih ali poslovnih prostorov je treba najprej poskrbeti za dobro tesnjenje prostora, v katerega želimo vgraditi prezračevalni sistem. Za pravilno prezračevanje je tudi zelo pomembno, kako je prezračevalni sistem vgrajen v samo stavbo, saj nepravilnosti kaj hitro privedejo do nenamernega zračnega toka in do prevelikega vpliva neželenih zunanjih vremenskih razmer, še posebej ko pritiski delujejo na prezračevalni sistem oz. na tesnila na odprtinah, ki so namenjene prezračevanju. Po vgradnji je sam sistem prezračevanja zelo težko popraviti oz. se ga v več primerih sploh ne da oz. je edina možnost povsem odstraniti starega in vgraditi novega, če želimo, da bo prezračevanje naših prostorov kar najbolj optimalno. Če sistem ni urejen pravilno, lahko pride do nepravilnega delovanja, kar posledično lahko privede do prevelike porabe energije in nezmožnosti dovajanja ustrezne količine čistega zraka in odvajanja ustrezne količine nečistega zraka. Zato morajo biti tudi stavbe grajene v skladu s predpisanimi standardi o prepustnosti zraka.


Zato toplo priporočamo, da nas še pred nakupom kontaktirate, da se dogovorimo za brezplačen ogled vaše stavbe, ob katerem vam bomo tudi brezplačno svetovali.
 

Prezračevanje stavbe lahko izvajamo na tri načine:

  • naravno,
  • mehansko in
  • mešano.


Naravno prezračevanje je, ko naravne sile, kot so vetrovi in toplotne vzgonske, zaradi razlik v gostoti zraka na prostem in v zaprtih prostorih poganjajo zrak skozi za to namenjene odprtine, ki so lahko okna in vrata, različni vetrni stolpi in zračniki, lahko pa je to tudi dimnik. Kakovost naravnega prezračevanja je odvisna v glavnem od človeškega vedenja, odvisno pa je tudi od podnebja in same oblike stavbe.


Za mehansko prezračevanje so potrebni mehanski ventilatorji, ki jih poganja mehanski prezračevalni sistem. Ventilatorji so lahkoPrezračevanje nameščeni v za to namenjene prezračevalne kanale ali pa direktno v stene ali okna. Od podnebja, kjer je vaša stavba, je odvisno, ali mora biti dovod svežega zraka bolj ali manj intenziven. Tako se npr. v toplem in vlažnem podnebju uporablja mehansko prezračevanje s pozitivnim pritiskom, ravno obratno pa v krajih s hladnim podnebjem. Negativni tlak oz. pritisk se pogosto uporablja v vseh podnebnih razmerah za bolj vlažne prostore, kot so kopalnica in WC ter kuhinja. V obeh primerih pa naj bo vgrajena takšna naprava, ki bo omogočala uravnavanje pozitivnega ali negativnega tlaka po potrebi in v skladu s počutjem uporabnikov.


Mešano prezračevanje se uporablja predvsem tam, kjer so praviloma že dobri pogoji za naravno prezračevanje, vendar ti pogoji niso ves čas enaki in si je zato potrebno pomagati z mehanskim prezračevanjem. Predvsem se to pogosto dogaja v bolnišnicah, kjer je nečistih delcev in kužnih bacilov v zraku več kot tam, kjer so zgolj zdravi ljudje, še posebej to velja za prostore onkološke bolnišnice. Ventilatorji, ki si so sestavni del mešanega prezračevalnega sistema, pa morajo biti nameščeni previdno, saj morajo vedno biti vgrajeni na mesta, kjer nečisti zrak odvajajo direktno ven iz stavbe oz. skozi čim krajše zračne kanale.


Poznamo tudi posebne mehanske ventilatorje namenjene za odstranjevanje izpušnih plinov, ki so predvsem namenjeni prezračevanju delovnih hal v avtomobilski in njej podobni industriji, lahko pa se jih uporabi tudi v domačih garažah in delavnicah. Ti so praviloma veliki in hrupni ter za pravilno delovanje zahtevajo še posebej natančno vgradnjo, saj kaj hitro pride do napak pri montaži, ki jih je kasneje zelo težko oz. v več primerih celo nemogoče odpraviti. Druga možnost za odstranjevanje izpušnih plinov iz prostora pa so vetrne turbine, ki ne potrebujejo električne energije. V večini primerov pa se tak prezračevalni sistem montira na streho stavbe, zaradi česar je povečan pretok zraka v stavbi.