Pokličite nas:
041 944 610
041 944 610
Pišite nam:
 
Za vaš objekt nudimo
optimalno rešitev
 
Širok nabor storitev za celovito rešitev
 
BREZPLAČEN ogled in svetovanje
 
ZNIŽAMO vam stroške ogrevanja
Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Je res kot toplotna črpalka za sanitarno vodo najboljša črpalka zrak voda?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ogreva sanitarno vodo skozi ves dan. Za ogrevanje sanitarne vode so na voljo različne vrste naprav, mnogi pa menijo, da je najboljša izbira toplotna črpalka zrak voda. Ta se tudi najpogosteje uporablja za ogrevanje sanitarne vode, vendar je pri nakupu potrebno upoštevati vse dejavnike. Le tako bomo dosegli optimalno ogrevanje. Toplotne črpalke je potrebno izbirati glede na energetske potrebe objekta. Poraba sanitarne vode je v razvitem svetu precejšnja, zato je njeno ogrevanje s toplotno črpalko zaželeno, vendar pa moramo paziti, da izberemo takšno napravo, ki bo za naš objekt najboljša. TČ zrak voda za ogrevanje izkorišča toploto zraka. V primeru, da naš objekt stoji na območju s toplo podtalnico, je dobro razmisli o možnosti, da bi toplo vodo uporabili kot vir za ogrevanje. Naprava, ki za ogrevanje izkorišča energijo tople vode, se prav tako lahko uporabi kot toplotna črpalka za sanitarno vodo, zato ni nujno, da je za ogrevanje sanitarne vode najboljša toplotna črpalka zrak voda.
 

Toplotne črpalke zrak voda za ogrevanje sanitarne vode

Toplotne črpalke lahko uporabljamo tudi samo za ogrevanje sanitarne vode. V tem primeru ni potrebna velika moč, izberemo pa jo glede na predvideno porabo tople sanitarne vode. Zrak navadno toplotna črpalka zajema kar v prostoru, kjer je postavljena, na voljo pa so tudi različice, ki imajo kompresorsko enoto ločeno in podobno kot klimatske naprave nameščeno na zunanji steni hiše. Najpogosteje je to toplotna črpalka zrak voda, ki toploto za ogrevanje sanitarne vode zajema iz okoliškega zraka, kot vir toplote pa lahko uporabimo še podtalnico, odpadno toploto, toploto zemlje in akumulirano sončno energijo.

Toplotna črpalka za pripravo tople sanitarne vode se navadno postavi v klet ali shrambo, lahko tudi na podstrešje, torej v prostor, v katerem je temperatura zraka čim višja. Območje delovne temperature je od 5 do 35 stopinj Celzija, sanitarno vodo pa lahko toplotna črpalka zrak voda ogreva vse leto.

Ogrevanje sanitarne vodeKakor smo že omenili, njeno moč določimo glede na predvideno porabo tople sanitarne vode. Povprečna štiričlanska družina porabi približno 200 litrov vode na dan, za kar zadostujeta črpalka z močjo 2 kW in hranilnik vode s prostornino 200 litrov, medtem ko mora biti za šest do osem ljudi hranilnik 300-litrski. Za sanitarno vodo s temperaturo 50°C potrebujemo 10 do 12 kW energije, pri čemer toploto za segrevanje vode (6 do 8 kW) črpalka odvzame prostoru, v katerem je nameščena. Med delovanjem toplotne črpalke se ta prostor ohladi za 3 do 5°C. Če smo jo namestili v klet, bomo imeli tako od nje dvojno korist, saj bo temperatura zraka v kleti namesto 19 ali 20 stopinj Celzija le približno 16°C.

Za pripravo tople sanitarne vode se najpogosteje uporabljajo toplotne črpalke v kompaktni izvedbi, ki imajo prigrajen agregat nad hranilnikom ali ob njegovi strani. Hranilnik toplote ima vgrajen dodatni toplotni prenosnik, ki omogoča ogrevanje sanitarne vode tudi s kotlom. Pri izvedbah toplotne črpalke z ločenim uparjalnikom razdalja med hranilnikom toplote in vgradnim mestom zunanje enote ne sme biti večja od deset metrov. Če je večja, je potrebna izvedba z vodno povezavo med hranilnikom toplote in prenosnikom toplote. V tem primeru potrebujemo prostor z minimalno prostornino 15 kubičnih metrov in s temperaturo od 8 do 35°C. Razdalja med agregatom in hranilnikom toplote je lahko poljubna, poskrbeti moramo le, da so napeljave toplotno izolirane. Za obtok ogrevalne vode moramo nujno vgraditi obtočno črpalko, varnostni ventil in ekspanzijsko posodo. Če razdalja med agregatom in hranilnikom toplote ne presega deset metrov, je po mnenju strokovnjakov smiselna izvedba s plinsko povezavo.

Pomembno je ogrevanje sanitarne vode nad 60°C
Pri pripravi tople sanitarne vode, zlasti v javnih zgradbah, obstaja tveganje okužbe z nevarnimi bakterijami legionele. Pri manjših sistemih, kot so eno- ali večdružinske hiše, je nevarnost manjša. Da pa bi se izognili morebitni okužbi vode z bakterijami legionele, je treba upoštevati nekaj dejstev. Za razvoj omenjenih bakterij so ugodne temperature vode do 55°C, zato je treba sanitarno vodo ogreti nad 60°C, s čimer bakterije uničimo. Sanitarna voda se v trenutku porabe segreva v pretočnem toplotnem prenosniku s toploto iz hranilnika, ki je narejen iz visoko legiranega nerjavnega jekla. Pri takšnem načinu ogrevanja sanitarne vode ni nevarnosti za nastajanje klic in bakterij. Ogrevno vodo v hranilniku toplote lahko segrejemo na 60°C z dodatnim paličastim ploščnim prenosnikom, ki je lahko vgrajen v sami toplotni črpalki ali v hranilniku toplote. Tako prvi kot drugi način zagotavljata higiensko pripravo sanitarne vode. Poleg tega imajo sodobne toplotne črpalke posebno funkcijo, ki zagotavlja, da se voda najmanj enkrat na teden samodejno segreje na 70°C ali več.

Barbara Primc

Vir: www.delo.si/ Delo in dom, 27.01.2010


Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko je trenutno najbolj ekonomično ogrevanje v stanovanjskih hišah. S kvalitetnimi toplotnimi črpalkami dosegamo visoke izkoristke in prihranek pri ogrevanju.