Pokličite nas:
041 944 610
041 944 610
Pišite nam:
 
Za vaš objekt nudimo
optimalno rešitev
 
Širok nabor storitev za celovito rešitev
 
BREZPLAČEN ogled in svetovanje
 
ZNIŽAMO vam stroške ogrevanja
Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka voda voda

Izkoristek toplotne črpalke voda voda

Toplotne črpalke voda voda izkoriščajo temperaturne razlike podtalnice. Če je prisotna podtalnica na sprejemljivi globini, se jo lahko uporablja kot vir toplote. Podtalnica ima vse leto konstantno temperaturo med 8 in 12 °C, zato je izkoristek toplotne črpalke zelo visok. Za hiše z nizkimi toplotnimi izgubami je pri črpanju podtalnice iz večjih globin potrebno preveriti, ali se glede na skupni izkoristek (pogonski moči toplotne črpalke prištejte pogonsko moč potopne črpalke) tak sistem izplača ali pa je smotrneje izbrati drug vir toplote. Tak sistem bi pomenil previsoko investicijo glede na prihranke, grelno število pa je občutno nižje.

Toplotna črpalka voda voda ima  med vrtino črpanja in vrtino ponikalnice minimalno razdaljo 15 m. Prav tako je potrebno upoštevati smer pretoka podtalnice, da ne pride do kratkostičnega pretoka iz povratne v črpalno vrtino. Izvedba vrtine mora biti v skladu s predpisi, potrebujete pa tudi dovoljenje Ministrstva za okolje in prostor.
 

Toplotna črpalka voda voda in podtalna voda

Temperatura podtalne vode je običajno konstantna in znaša okoli 10 - 12 °C. Za uporabo podtalne vode za TČ je potrebno pridobiti vodno dovoljenje, ki ga izda MOP oz. ARSO. Običajno toplotna črpalka ohladi vodo za 3 do 4 °C. Močnejše ohlajanje ni primerno niti za okolje niti za napravo.

Pri uporabi vode kot vira toplote za toplotne črpalke voda voda le-te ne onesnažimo, saj je od same naprave ločena. Črpalka mora biti pred uporabo ustrezno testirana, potrebno pa je izvesti tudi črpalni test, ki nam pove kakšen je pretok podzemne vode.

TČ voda voda izkorišča temperaturne razlike podtalnice. Če je na sprejemljivi globini prisotna podtalnica, se ta lahko uporablja kot vir toplote pri uporabi toplotne črpalke. Podtalnica ima konstantno temperaturo med 8 in 12 °C skozi vse leto, zato je izkoristek TČ voda voda zelo visok. Za hiše z nizkimi toplotnimi izgubami in pri črpanju podtalnice iz večjih globin je potrebno preveriti, ali se glede na skupni izkoristek TČ tak sistem izplača, ali pa je smotrneje izbrati drug vir toplote.

Delovanje toplotne črpalke voda-voda»

Izberite toplotno črpalko, ki najbolj ustreza vašim potrebam in zahtevam. Glede na temperaturne nivoje, vire in stalnost, ločimo:
  • TČ za ogrevanje: toplotna črpalka zemlja-voda
  • TČ za ogrevanje:  toplotna črpalka voda-voda
  • TČ za ogrevanje: toplotna črpalka zrak-voda