Pokličite nas:
041 944 610
041 944 610
Pišite nam:
 
Za vaš objekt nudimo
optimalno rešitev
 
Širok nabor storitev za celovito rešitev
 
BREZPLAČEN ogled in svetovanje
 
ZNIŽAMO vam stroške ogrevanja
Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka zemlja voda

Zemeljski kolektor toplotne črpalke zemlja voda

Toplotna črpalka zemlja voda deluje na principu izkoriščanja zemeljske energije. Poleti se sončna energija shrani v zemlji. V zemljo se shranjuje neposredno z osončenjem ali posredno z dežjem in vetrom. Uporaba v zemlji shranjene energije je zelo ekonomičen sistem ogrevanja. Toplotne črpalke zemlja voda toploto odvzemajo zemlji z zemeljskim kolektorjem. Globina vgradnje toplotne črpalke je cca 20 cm pod lokalno linijo zmrzovanja.
 

Energetska vrtina toplotne črpalke zemlja voda

Globlje pod zemljo je vir toplote, ki se lahko koristi vse leto in ima skoraj konstantno temperaturo. Za energetske vrtine takšne toplotne črpalke je potrebna mala površina zemlje, zato jo lahko izvedemo tudi na najmanjših parcelah. Zlasti je takšna toplotna črpalka primerna ob prehodu iz ogrevanja s fosilnimi gorivi na ogrevanje z uporabo geotermalne energije.

Podobno kot pri zemeljskem kolektorju, kroži v zaprtem sistemu mešanica alkohola in vode. V odvisnosti od potrebne energije za ogrevanje objekta in moči toplotne črpalke ter toplotne prevodnosti kamenin, se določi globina in število vrtin, ki jih toplotna črpalka potrebuje.
 

Toplotna črpalka zemlja voda koristi energijo zemlje

Zemlja preko celega leta sprejema toploto sonca. V poletnem času sonce obseva površino zemlje z močjo do 1000 W/m2 (odvisno od lokacije), pozimi pa le z močjo do 200 W/m2. V poletnem času zemlja del toplote (toplotne energije) shrani in s tem počasi segreva zgornji sloj (do okoli 10 ali 20 m, odvisno od sestave). Temperatura zgornjega sloja se torej preko leta spreminja. Zgornjih nekaj cm zemlje ima temperaturo podobno povprečni dnevni temperaturi. Globlje v notranjosti pa je temperatura nižja in manj spremenljiva. Na okoli 10 m globine se skoraj ne spreminja več in ima približno povprečno letno temperaturo zraka.

Možno je odvesti med 10 W (suha tla) do 40 W (mokra tla) na kvadratni meter površine v najhladnejšem delu leta, seveda odvisno od lokalnih geoloških pogojev.

Izberite toplotno črpalko, ki najbolj ustreza vašim potrebam in zahtevam. Toplotne črpalke delimo glede na temperaturne nivoje, stalnost in vire - toplotna črpalka voda voda, zemlja voda, zrak voda.Zemeljski kolektor - toplotna črpalka zemlja voda

TČ zemlja voda deluje na principu izkoriščanja zemeljske energije. Poleti se sončna energija shrani v zemlji. V zemljo se shranjuje s pomočjo sončnih žarkov ali posredno z dežjem in vetrom. Uporaba v zemlji shranjene energije je zelo ekonomičen sistem ogrevanja. TČ zemlja voda toploto odvzema zemlji z zemeljskim kolektorjem. Globina vgradnje toplotne črpalke je približno 20 cm pod lokalno linijo zmrzovanja.

 

Energetska vrtina - toplotna črpalka zemlja voda

Globlje pod zemljo je vir toplote, ki se lahko koristi vse leto in ima skoraj konstantno temperaturo. Za energetske vrtine TČ zemlja voda je potrebna mala površina zemlje, saj je izvedba možna na najmanjših parcelah. Takšna TČ je primerna zlasti ob prehodu iz ogrevanja s fosilnimi gorivi na ogrevanje z uporabo geotermalne energije.

Podobno kot pri zemeljskem kolektorju v zaprtem sistemu, kroži mešanica alkohola in vode. V odvisnosti od potrebne energije za ogrevanje objekta in moči TČ ter toplotne prevodnosti kamenin, se določi globina in število vrtin, ki so potrebne za toplotno črpalko.

Če vas zanima podrobnejše delovanje toplotne črpalke, nas pokličite po telefonu ali pa nam pošljite elektronsko sporočilo.